U bent hier

Vereniging Hendrick de Keyser verwerft het huis van architect Jan de Jong

Jan de Jong huis, SchaijkFoto Arjan Bronkhorst
10 maart 2017

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende organisatie die zich inzet voor het behoud van historische huizen, heeft het huis van architect Jan de Jong in Schaijk verworven. Het huis is één van de belangrijkste monumenten van de ‘Bossche School’-architectuur uit de tweede helft van de 20ste eeuw, een stroming in de Nederlandse architectuur die ook internationaal erkenning heeft gekregen.

Jan de Jong, kunstenaar met ruimte
De architect Jan de Jong (1917-2001) combineerde met groot gevoel voor ruimte, maatvoering en ordening, abstracte traditionele vormen met moderne bouwmaterialen. Hierdoor ontstond een haast tijdloze architectuur. In zijn eigen woonhuis, uit 1967-1968, creëerde hij een besloten ingetogen leefwereld waar de ruimtelijkheid en het spel van ritmische verhoudingen de bezoeker elke keer weer imponeert.

Woonhuis uit 1967-1968
De Brabantse bossen, een zandweg en een akker vormen de achtergrond van een ommuurd woondomein. Dit omvat een woonhuis met kantoor, bijgebouwen en tuinen. Het ontwerp roept associaties op met oude mediterrane kloosters. Voor het huis ligt een atrium en op het huis staat een klokkenstoel. Opvallend zijn de kolommen die gebruikt zijn om ruimtes vorm te geven en in te delen. Aan het ontwerp liggen zorgvuldig gekozen maatverhoudingen ten grondslag op basis van de theorie van ‘het Plastische Getal’. In de detaillering is door de architect gezocht naar vereenvoudiging en beperking, waardoor vormen en vlakken sterk spreken. Het huis heeft hierdoor alle kenmerken waarvoor de Bossche School zoveel waardering heeft gekregen.

Samenwerking Jan de Jong Stichting en ‘Hendrick de Keyser’
De Jan de Jong Stichting zet zich in voor het behoud en de studie van de architectonische erfenis van Jan de Jong. Zo is een monumentale monografie over de architect verschenen. Met steun van de Stichting en de familie De Jong is het huis van de architect nu gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser. De aankoop is mogelijk gemaakt door een anonieme schenking. Het huis wordt opgenomen in de collectie 20ste-eeuwse architectenhuizen die de Vereniging zorgvuldig heeft opgebouwd.

Collectie 20ste-eeuwse huizen
Vereniging Hendrick de Keyser is vooral bekend voor haar bezit van 17de en 18de-eeuwse monumenten in oude binnensteden. De verwerving van het huis van Jan de Jong past in een beleid om deze collectie selectief uit te breiden met spraakmakende 20ste-eeuwse Nederlandse architectuur. In de collectie zijn inmiddels huizen van de architecten Gerrit Rietveld, Sybold van Ravesteyn, Ben Merkelbach en Abe Bonnema opgenomen. In 2013 kocht de Vereniging een huis ontworpen door Dom Hans van der Laan, grondlegger van de Bossche School, en in 2016 werd een compleet modernistisch wijkje uit de jaren vijftig in de Noordoostpolder verworven.