U bent hier

Tips voor Open Monumentendag met een Europees tintje

open monumentendag
03 augustus 2018

In het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentendag. Voor monumentenliefhebbers is dit het mooiste weekend van het jaar. Het biedt dé kans om pareltjes van panden te bezoeken die normaal gesproken de deur gesloten houden. Het thema van dit jaar, In Europa, sluit aan bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De nadruk tijdens het weekend ligt op wat de Europese landen en culturen bindt.

Gedurende het weekend zijn zo’n vierduizend monumenten gratis toegankelijk in heel Nederland. In uw eigen omgeving is zo altijd iets bijzonders te beleven. Daarnaast geven we graag nog een top 5 van open monumenten die ons extra opvielen door hun Europese tintje. Voor meer informatie over de locaties en voor het gehele programma kunt u terecht op de website van Open Monumentendag.

 

1. Utrecht: Paushuize

De Utrechtse Adriaan Boeyens werd in 1522 als enige Nederlander ooit als paus gekozen. Een paar jaar eerder had hij een bijzonder woonhuis in Utrecht aangekocht en grondig laten verbouwen. Hij heeft zelf nooit van het eindresultaat kunnen genieten, zoals wij nu wel kunnen: het spectaculaire interieur is nog in goede staat. Het huis werd al snel Paushuize genoemd. Het is een van de oudste en mooiste panden in Utrecht.  (zie ook de foto)

Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht

Open: Zaterdag 8 september 10.00 tot 17.00 uur

 

2. Maastricht: Gouvernement aan de Maas (Provinciehuis Limburg)

In het Gouvernement aan de Maas werd in 1992 door twaalf Europese lidstaten het Verdrag van Maastricht getekend. Hiermee werd de Europese Gemeenschap formeel de Europese Unie. Een belangrijk moment in de gezamenlijke Europese geschiedenis. Ter gelegenheid van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed worden doorlopend rondleidingen gegeven langs de plekken waar de vergadering en de ondertekening plaatsvond. Ook is er een kleine expositie met een officiële Nederlandse kopie van dit verdrag.

Limburglaan 10, Maastricht

Open: Zaterdag 8 september van 13.00 tot 17.00 uur

 

3. Oss: Schuilkelder Koude Oorlog

Hoe vaak kun je nu een echte schuilkelder uit de Koude Oorlog betreden? Op veel plekken in Nederland werden, vanwege de dreiging van een kernoorlog, schuilplekken gebouwd. Vaak onder  grote bouwprojecten. Zo ook deze bunker in Oss die in 1986 in een parkeergarage werd aangelegd. De schuilkelder bood plaats aan 3800 personen die er twee dagen in zouden kunnen overleven. Zelf ervaren hoe dat voelt? Doe dan de virtuele tour door de kelder met een speciale VR-bril.

Jurgensplein/Heschepad, Oss

Open: Zondag 9 september van 11.00 tot 16.00 uur


4. Amsterdam: Van Brants-Rushofje

Het Van Brants-Rushof uit 1733 is een van de voornaamste hofjes in Amsterdam en was bedoeld voor kinderloze lutherse vrouwen ouder dan 50 jaar. Het is vernoemd naar Christoffel van Brants, die schatrijk is geworden door de graanhandel met Rusland. Hij was zelfs bevriend met tsaar Peter de Grote en werd door hem in de adelstand verheven. Het hofje blijft meestal gesloten tijdens Open Monumentendag, dus dit jaar is een unieke kans om het eens te bezoeken. In de regentenkamer prijkt onder andere de adelsbrief, voorzien van het zegel van de tsaar.

Nieuwe Keizersgracht 28-44, Amsterdam

Open: Zaterdag 8 en zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur.

 

5. Oudenbosch: Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara

De Sint-Pieter, maar dan in Nederland! Deze opmerkelijke basiliek is een imposante verschijning in het Brabantse landschap. De beroemde architect Pierre Cuypers bouwde een precies geschaalde kopie van het beroemde gebedshuis uit Vaticaanstad. Niet alleen voor de buitenkant, maar ook voor het interieur was de Sint-Pietersbasiliek de belangrijkste inspiratiebron. Daal af in de crypte en bewonder de gemetselde gewelven of beklim de 63 meter hoge koepel voor een fenomenaal zicht op de basiliek en het schilderwerk.

Markt 57, Oudenbosch

Open: Zaterdag 8 en zondag 9 september van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.

Alles over