U bent hier

Regionale Fondsen bieden brede ondersteuning aan eigenaren gemeentelijk monument

11 april 2018

Het Restauratiefonds biedt verschillende gunstige financieringsregelingen voor de restauratie, verduurzaming of herbestemming van monumenten. Speciaal voor gemeentelijke en provinciale monumenten bieden de regionale fondsen in veel gevallen een passend aanbod. Met een verbreding op thema’s worden de mogelijkheden voor financiering steeds ruimer.

Provinciale en gemeentelijke fondsen

Steeds meer lokale overheden zien de voordelen van behoud van identiteit en lokaal erfgoed. Zij nemen een financiële regeling op in hun beleid voor de restauratie van gemeentelijke of provinciale monumenten. Zo bestaat inmiddels in negen provincies de Cultuurfonds-hypotheek, een lening met een lage rente voor gemeentelijke of provinciale monumenten, maar ook karakteristieke panden. Neem Friesland en Groningen, daar is het mogelijk om ook duurzaamheid en herbestemming uit het Cultuurfonds laagrentend te financieren. Daarnaast bestaat ook in een aantal gemeenten en regio’s een eigen financiële regeling. Monumentensteden als Hilversum, Utrecht of Amsterdam kennen bijvoorbeeld al een eigen restauratiefonds.

Herbestemmen of duurzaamheid

Een andere ontwikkeling is dat bij veel van de regionale fondsen een verbreding plaatsvindt op actuele thema’s. Zo heeft de gemeente Dordrecht in februari het Gemeentelijk Restauratiefonds hernieuwd, waaruit niet alleen restauraties, maar ook duurzaamheidsmaatregelen kunnen worden gefinancierd tegen een lage rente. In de regio Haaglanden bestaat het MonumentenFonds 1818, voor het herbestemmen van gemeentelijke en kerkelijke monumenten.

Omdat alle regelingen een gevolg zijn van eigen lokaal beleid, verschillen de meesten van elkaar, het Restauratiefonds heeft op de website alle regionale fondsen in een overzicht staan om u wegwijs te maken in het aanbod. Hier vindt u snel en gemakkelijk wat in uw situatie tot de mogelijkheden behoort.