U bent hier

Ontdek in november ons religieus verleden

Ons Lieve Heer op Solder
08 november 2018

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, met elke maand een ander thema. In november staat ons religieuze verleden in de schijnwerpers. In het hele continent zijn kerken, kloosters en andere religieuze gebouwen te vinden. Deze gebouwen bepalen niet alleen het karakter van een dorp of stad, maar ze vormen samen ook een belangrijk deel van de Europese identiteit.

 

Door ontkerkelijking verliezen veel religieuze gebouwen hun oorspronkelijke functie en daarmee de financiële ondersteuning die hun voortbestaan garandeert. De zoektocht naar nieuw gebruik is dan ook een thema dat in heel Europa speelt.

Activiteiten

In november worden bijzondere activiteiten georganiseerd met religieus erfgoed als thema. Zo kunt u vanaf 16 november naar de Maria-tentoonstelling in het Comenius Museum, een voormalig nonnenklooster, in Naarden. Een 18-tal kunstenaars heeft een Maria-kunstwerk gemaakt. Deze zullen nog tot en met 13 januari 2019 in het museum te bewonderen zijn.

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam is een tentoonstelling over de Heilige Familie te zien, waarbij een link gelegd wordt met hedendaagse familiebanden. Naast historische objecten zijn er ook foto’s van vijf grote Nederlandse families van verschillende achtergronden te bewonderen. De tentoonstelling verkent zo de bijzondere en unieke band die familieleden met elkaar hebben.

De Groningse schilder Henk Helmantel exposeert deze maand zijn werk in de Grote Kerk in Dordrecht tijdens Ode aan de Synode. Het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat de historische kerkvergadering plaatsvond. Gedurende 154 dagen werd vergaderd over het geschil tussen de remonstranten en contraremonstranten. Als representant van het hedendaags realisme zal Helmantel enkele werken schilderen in het teken van de Dordtse Synode. 

Meer informatie over deze activiteiten en een overzicht van wat er nog meer te beleven is, vindt u op de website van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.