U bent hier

Nieuwe brochures voor monumenteneigenaren

07 november 2018

Als monumenteneigenaar moet u met veel zaken rekening houden. Aanvullende regelgeving voor verbouwingen, richtlijnen voor onderhoud en andere informatie die u zelf niet altijd allemaal paraat heeft. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft daarom brochures uit over specifieke onderwerpen, voor zowel eigenaren als professionals.

Hieronder vindt u de meest recente uitgegeven brochures. Maar elk monument en elke situatie is weer anders. Er zijn vast ook brochures die specifiek voor u interessant zijn. U vindt ze hier op de website.

 

1. Een historisch interieur aanpassen

Een monument kan ook van binnen cultuurhistorisch waardevolle elementen bevatten. Een historisch interieur vertelt het unieke verhaal van uw pand, hoe het door de tijd heen is gebruikt en hoe het er van binnen uit heeft gezien.

Hoe houdt u bij een verbouwing rekening met deze historische elementen? Deze brochure geeft tips om historische interieurs met respect voor de cultuurhistorische waarde te onderhouden, aan te passen of te verbouwen.

U vindt de brochure hier.

 

2. Klimaatbeheersing in monumentale woonhuizen

Het binnenklimaat in uw monument is belangrijk in twee opzichten: voor het comfort, maar ook voor het behoud van het pand en zijn interieur. Het binnenklimaat is een combinatie van temperatuur, vocht en luchtcirculatie.

Deze brochure geeft uitleg en praktische tips voor het binnenklimaat en laat stap voor stap zien hoe u de bestaande situatie in kaart kunt brengen en er zo nodig iets aan kunt verbeteren. Ook komen andere monumenteigenaren aan het woord die vertellen hoe zij het in hun eigen monument hebben aangepakt.

U vindt de brochure hier.

 

3. Historische erkers

Veel historische gebouwen hebben erkers. Sommige eenvoudig van vorm, andere rijk uitgevoerd en fijn gedetailleerd. Erkers zijn overal te vinden: boven historische winkels, bij statige woonpanden uit de negentiende eeuw, boerderijen, kloosters en kastelen. Wat is het verhaal achter deze populaire maar onderhoudsgevoelige uitbouwen? En hoe kunt u deze in goede conditie houden?

Deze brochure gaat in op de geschiedenis van erkers, maar laat ook zien hoe ze onderhouden, gerestaureerd en verduurzaamd kunnen worden.

U vindt de brochure hier.

 

4. Interieurs uit 19451960

In de eerste twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog nam de aandacht voor toegepaste kunst en vormgeving toe. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden naar een betere en functionele woninginrichting, waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien. Tegenwoordig dreigen naoorlogse interieurs echter door sloop en elkaar snel opvolgende modes in rap tempo te verdwijnen.

In deze brochure leest u meer over de geschiedenis van en waardering voor dit jonge erfgoed.

U vindt de brochure hier.