U bent hier

Herfst: voorkom verstopte goten

11 oktober 2018

Kent u dat? Een verstopte goot in de herfst. Een schone goot kan u veel ellende besparen wanneer er veel regen valt. Blad en vuil hoopt zich op in goten en regenpijpen, met alle lekkages, vochtplekken of schimmels als mogelijke gevolgen. Zelfs als er roosters zijn geplaatst die verstoppingen zouden moeten voorkomen, loont het om de hemelwaterafvoer te controleren. Want een onderhoudsvrije goot bestaat niet, zeker bij monumenten!

Controle voor én na bladval
De eerste bladeren vallen in oktober, na de eerste vorst. Bereidt u zich daarop voor door alle onderdelen van de waterafvoer te controleren. Let op de daken, goten, uitlopen, overstorten, regenpijpen en bezinkputten. Controleer ook op loszittende dakpannen en loop alles na op gebreken, van de nok tot aan de grond. Maar vergeet ook vooral de aansluiting op het riool niet!

Eelco Dijkstra, van de Monumentenwacht Utrecht, raadt monumenteneigenaren aan om alles ook tegen het einde van november nog een keer bladvrij en schoon te maken. Dan hebben de meeste bomen hun bladeren wel verloren. Zo gaan panden goed voorbereid de natste periode van het jaar tegemoet. Vooral historische goten kunnen de extra controle goed gebruiken.

Roosters zijn niet zaligmakend
Dijkstra waarschuwt ook om niet te gemakkelijk te denken over de verschillende roosters die verstoppingen verminderen. Bolroosters in de afvoer moeten regelmatig worden schoongehouden. Bladeren verzamelen zich hieromheen en veroorzaken zo vaker verstoppingen dan bij daken zonder rooster. Ook roosters die in de volle lengte van de goot worden geplaatst kunnen toch problemen geven. Kleiner vuil komt door de gaten en vormt een zure drab die het metaal kan aantasten.

Vergaarbakken met verklikker
Wel raadt Dijkstra aan om op ongeveer 1 meter boven het maaiveld bladvangers in de regenpijpen te plaatsen. Deze scheiden bladeren van het regenwater en voeren ze af naar buiten. De kans op verstopping wordt daardoor kleiner. Let bij regen ook op de eventuele ‘verklikkers’ op vergaarbakken of overstorten van goten. Deze kleine pijpjes laten water uit de vergaarbak stromen als deze verstopt zit. Spetterend water op de grond is een duidelijk signaal dat er boven iets mis is.

Alles over

Zie ook