U bent hier

Handige videoreeks over verduurzamen monument

09 januari 2020

U wilt energie besparen in uw monument, maar waar begint u? Hoe kunt u uw monument duurzamer maken, zonder de monumentale waarden aan te tasten? In een reeks van 4 video's laat Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zien hoe dat kan. 

Deel 2:
(deel 1 vindt u hieronder)
Omgaan met vocht
Koken, douchen, ademen: we ‘produceren; iedere dag veel vocht in huis. Met ventilatie en wat kierende ramen, deuren en daken gaat al dat vocht naar buiten en komt verse lucht binnen. Dat maakt het gebouw op een gezonde wijze bewoonbaar – afgezien van de extra stookkosten. Ook voor het behoud van het gebouw, vooral de houten delen, is het afvoeren van al dat leefvocht essentieel. Maar het comfort en energieverbruik zijn ook belangrijk. Daarom gaan we steeds meer en beter isoleren. Maar als we isoleren zonder een goede afvoer van het overtollige vocht is dat slecht voor de gezondheid van de bewoner en het gebouw. We houden te veel vocht binnenshuis, met schimmel en houtrot als gevolg.

Bekijk de video


Deel 1:
De eerste stappen
Leer als eerste het gebouw en haar bijzondere historische elementen kennen, en ga op zoek naar de slimme kansen voor uw monument. In deze video van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (met medewerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) worden de eerste stappen besproken. Een eigenaar en een restauratie-architect geven ook tips, vertellen wat de gemeente en een restauratiearchitect kunnen doen.

Bekijk de video

 

Onze tips:

Een Duurzame Monumentenadviseur kan u helpen in de eerste stappen, bijvoorbeeld door het doen van een Energiescan. Vind er één.

Ook op zoek naar een restauratiearchitect? Kijk in onze bedrijvengids of in de lijst van ERM

Eerst meer lezen? Ga naar 'Alles over Duurzaamheid.' 

 

 

 

Zie ook

  • Website ERMMeer over de reeks videos en de rol van ERM en de RCE vindt u hier.