U bent hier

Europees Erfgoedjaar 2018: monumenten in de schijnwerpers

09 mei 2018

Het jaar 2018 is door de Europese Unie uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Met tal van activiteiten voor een breed publiek is het doel om  mensen bewust te maken van onze gedeelde Europese geschiedenis. Binnen Europa, en dus ook in Nederland, wordt het jaar volop gevierd.

Nederlands erfgoed is meer Europees van karakter dan je zou vermoeden. Door de gezamenlijke geschiedenis uit te lichten wordt pas goed duidelijk hoeveel kruisverbanden er in zijn met de ons omringende landen. In vroeger tijden reisden architecten en ambachtslieden rond en namen stijl, bouwmethodes en gebruiken met zich mee. Zo heeft onze geschiedenis zich gevormd, over grenzen heen.

Elke maand van het erfgoedjaar heeft een eigen thema en in mei is dat ‘Europese Routes’. Dit betekent dat er extra aandacht is voor allerlei wandel- en fietsroutes en dat deze via de website van het Erfgoedjaar beschikbaar worden gesteld. Bijvoorbeeld de door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed mede ontwikkelde Limesroute langs de historische Romeinse grens. Op Tweede Pinksterdag wordt een tocht georganiseerd om de rijke geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen in Nederland, België en Duitsland te ontdekken. Tijdens de Dag van het Kasteel hoort u onder andere over keizers, kruistochten en de verschillende Europese adellijke families. Op de website van het Erfgoedjaar is een agenda te vinden. Ook is daar de mogelijkheid om zelf activiteiten aan te dragen en toe te voegen.

Het Europese Jaar wordt ook aangehaald om onderwerpen als beleid en ambacht te belichten. Hoe beschermen we onze monumenten en hoe houden we de kwaliteit van ambachtslieden in stand? Het verdwijnen van ambachten is een probleem dat in heel Europa bestaat. Maar gelukkig zijn deze ambachten nog op enkele plekken te vinden. Zo is er in Limburg aan de Duitse grens een oude smederij die u kunt bezoeken. En meer monumenten en historische panden waar ambachten in huizen zijn opengesteld en te bezoeken. Ook Open Monumentendag staat in 2018 in het teken van het jaar met het thema ‘In Europa’.