U bent hier

De monumentenmarkt biedt alternatief voor de liefhebber

monument huizenmarkt
07 maart 2018

Monumenten hebben over het algemeen een hogere prijs, maar daar staat tegenover dat de monumentenmarkt sneller aantrekt. Een monument kan zo voor liefhebbers een prettig alternatief bieden. Zo blijkt uit onderzoek van het Restauratiefonds en Makelaarsvereniging NVM. Deze maand verschenen de resultaten van dit jaarlijkse onderzoek, waarmee de organisaties de ontwikkelingen op de monumentenmarkt in het oog houden.

Een groot deel van de Nederlandse monumenten heeft door factoren zoals type of locatie over het algemeen een hogere prijs dan reguliere woningen. Waar de gemiddelde woning zo’n 260.000 euro kost, zit een monument met een gemiddelde prijs van 481.000 euro vaak in een andere prijsklasse. De aanschaf is daarom niet voor iedereen direct de eerste keuze. Er staat echter tegenover dat de vierkante meterprijs van monumenten het afgelopen jaar gemiddeld met een paar procentpunten sneller in waarde is gestegen. De monumentenmarkt fluctueert sterker, waardoor aankoop in de huidige aantrekkende markt het overwegen waard kan zijn.

Krapte

Voor een koper kan ook de lagere krapte op de monumentenmarkt meespelen. De NVM ontwikkelde een eigen krapte-indicator die het beschikbare aanbod ten opzichte van het aantal kopers weergeeft. Hieruit blijkt dat de keuze voor kopers van monumenten vaak ruimer is. Dit heeft ook te maken met de eigenschappen van monumenten, maar een gevolg is dat de aankoop van een monument doorgaans langer duurt. De stressvolle aankoopperiode die de huidige koopwoningmarkt kenmerkt lijkt zo enigszins aan de monumenten voorbij te gaan. De extra bedenktijd biedt mensen die op zoek zijn naar iets bijzonders meer rust en tijd om zich van een goede koop te verzekeren.

Bekijk alle cijfers 

Speciaal voor potentiële kopers van een monument heeft de NVM samen met het Restauratiefonds een webpagina ontwikkeld