U bent hier

De betekenis van een icoon voor de gemeenschap

urbanuskerkRCE
04 december 2018

Wanneer een monument ernstige schade leidt door brand of zelfs helemaal afbrandt, doet dat wat met een gemeenschap. En zeker als het een kerk betreft. Een brand legde onlangs een deel van de Sint-Urbanuskerk van Bovenkerk in de as. De rijksmonumentale neogotische kerk werd in 1888 voltooid naar ontwerp van de beroemde Pierre Cuypers. Hoewel de imposante toren nog wel overeind staat, is de schade aan het monument aanzienlijk. De kerk is iconisch voor de skyline van Amstelveen, er is eigenlijk geen andere optie dan herstel.

Het is technisch goed mogelijk om de kerk te herstellen. Clem Venne van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus is het hiermee eens. “De Urbanuskerk staat zeker in de top 30 Cuyperskerken. Eigenlijk was hij veel te groot voor Bovenkerk, een soort kathedraal in een dorp. Dat geeft de kerk zijn bekendheid in heel Amstelveen. Er is in de gemeente geen ander gebouw met deze iconische status. Het wordt niet voor niets de parel aan de Poel genoemd.”

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft geadviseerd over tijdelijke maatregelen om de restanten veilig te stellen, zodat het in ieder geval mogelijk blijft om te herstellen.

Een waar icoon

De bewoners van Amstelveen laten duidelijk blijken dat ze ook graag herstel willen. Mensen en organisaties uit de omgeving zijn begonnen om geld in te zamelen met verschillende benefietacties en -concerten. De kerk had een sociale functie voor de gehele wijk. Niet alleen de gelovigen zijn gedupeerd, er werden ook allerlei culturele activiteiten georganiseerd.

Daarnaast is de kerk ook een herkenningspunt en symbool, waar men zich mee identificeert. Lokaal speelt de schade dan ook heel erg. Venne: “Dat was ook te merken aan de reacties die loskwamen. Men vindt het verschrikkelijk.” De omgeving vormt een wezenlijk onderdeel voor haar bewoners. Gelukkig zijn we met moderne technieken in staat om het gebouw ook voor volgende generaties als icoon te behouden.