U bent hier

Bijzondere interieurs in Nederland op de kaart gezet

13 april 2018

In veel monumenten zijn bijzondere of historische interieurs te vinden die een samenhangend geheel vormen met de buitenkant. Het aantal wordt geschat op een paar duizend, maar het overgrote deel daarvan is nu nog onbekend. In januari is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een inventarisatie gestart en heeft 72 eerst voorbeelden van interieurensembles op de kaart gezet. 

Website en kaart Toonbeelden Interieurensembles

Interieurensembles zijn op de kaart  gezet om het belang van dit onbekende erfgoed onder de aandacht te brengen. Het betreft specifieke gebouwen waarbij het interieur een onderling onlosmakelijke geheel vormt. De kaart met 72 Toonbeelden Interieurensembles weerspiegelt de bijzondere interieurs die in Nederland te vinden zijn, ingedeeld in 13 categorieën, variërend van woonhuizen en hotels tot bunkers. De meeste van de afgebeelde interieurs zijn publiek toegankelijk.

In sommige gevallen, zoals in Café De Moespot in Vollenhove is het interieur een combinatie van in de jaren verzamelde spullen en historische praktische overwegingen. Een doorgeefluik naar de schuur herinnert aan de tijd dat een koetsier een bestelling kon plaatsen zonder zijn koets en lading uit het oog te hoeven verliezen. In Jachtslot St Hubertus in Hoenderloo is het volledige interieur juist tegelijkertijd als een eenheid ontworpen. De vloeren, het meubilair en zelfs het bestek maken onderdeel uit van een gesamtkunstwerk. Stuk voor stuk leveren de interieurs bijzondere verhalen over de mensen die er woonden of werkten. De meeste van de afgebeelde interieurs zijn bovendien publiek toegankelijk. 

Bezit of kent u ook een interieurensemble dat een plek op de interactieve kaart verdient? Meld het dan aan via het webformulier op cultureelerfgoed.nl. Experts komen dan langs om het interieur te fotograferen en te beschrijven, waarna het op de kaart wordt geplaatst. Opname op de kaart is vrijblijvend. Vanaf juni wordt de kaart aangevuld met nieuwe voorbeelden.