U bent hier

Bekijk de deelnemende monumenten van Open Monumentendag

Open Monumentendag
07 augustus 2019

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd.

Open Monumentendag verdeelt de monumenten in vijf categorieën: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Monumenten als plekken om je te amuseren. 

Originele openstellingen

Plekken van plezier sluit aan bij Arts and Entertainment, het thema van de European Heritage Days waar Open Monumentendag onderdeel van is. Binnen de plaatsen waar mensen voor hun vermaak naartoe gingen en gaan kunnen vijf categorieën worden onderscheiden: podiumkunsten, museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Het thema staat daarmee garant voor originele openstellingen: monumentale cafés, hotels en (studenten)sociëteiten, monumentale sportstadia, botenhuizen en zwembaden, maar ook (openlucht)theaters, muziektenten, pretparken en monumentale plekken waar ‘meisjes van plezier’ te vinden waren: het valt allemaal onder Plekken van plezier.

Programma

Op de website van Open Monumentendag zijn al veel van de opengestelde monumenten te vinden. Enkele bijzondere openstellingen: De normaal gesproken niet openbaar toegankelijke Koninklijke Industrieele Groote Club aan de Dam in Amsterdam, Hotel Spaander in Volendam dat recentelijk in het nieuws kwam met mysterieuze brieven uit Japan, het uitvoerig gerestaureerde monumentale Strandbad in Winterswijk, de stadsbrouwerij Delfts Brouwhuis waarin vorig jaar een 13e-eeuwse kelder met kloostermoppen werd ontdekt, het voormalige voetbalstadion De Wageningse Berg dat in restauratie is en De Paardenkathedraal in Utrecht, een voormalige manege voor revaliderende paarden die nu thuishaven is van Theater Utrecht. 

Optredens en activiteiten

Plekken van plezier biedt de organiserende comités die de lokale programma’s samenstellen volop gelegenheid om optredens en activiteiten te organiseren: luisteren naar muziek, kijken naar een voorstelling, proeven van eten en drinken of opsnuiven van buitenlucht in monumentaal groen, voor ieders smaak zal er iets te doen zijn.

Alles over