Vergunning bij ingrepen duurzaamheid

De algemene regel is dat voor wijzigingen aan een monument een omgevingsvergunning nodig is, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Dat geldt ook voor isolerende of energie-opwekkende ingrepen, vooral als de veranderingen onomkeerbaar zijn of zichtbaar vanaf de openbare weg. 

Vergunningvrije werkzaamheden

Treft u maatregelen waarbij uw monument niet of nauwelijks wordt gewijzigd, dan is vaak geen vergunning vereist. Voorafgaand overleg met uw gemeente is aan te raden. Voor wijzigingen aan de buitenzijde van een niet-monumentaal pand in een beschermd gezicht is meestal wel toestemming van de gemeente nodig.

Monumentenwachter Wilfred aan het werk op het dak
Afbeelding
Vergunning verleend

Vraag uw vergunning aan

U vraagt de vergunning digitaal aan via het Omgevingsloket. De gemeente neemt uw aanvraag in behandeling en is uw vaste aanspreekpunt.

Afbeelding
Tips

Maatregelen niet toegestaan?

Is het oordeel van de gemeente dat de historische waarden van het monument bovenmatig worden aangetast door de maatregelen, dan kan de gemeente besluiten geen vergunning te verlenen. Ook kunnen sommige onderdelen van uw monument beschermd zijn. Uw gemeente kan u hier meer informatie over geven.

Meer over duurzaamheid

Energielabel niet verplicht

Voor veel panden is het sinds 2015 verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te hebben. Deze verplichting bestaat niet voor rijksmonumenten.

Afbeelding
Restauratie

Zonne-energie

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Gebruik maken van zonne-energie is misschien wel de bekendste. Maar hoe werkt dat voor monumenten?

Naar boven