Argumenten voor verduurzamen

Veel monumenten in Nederland zijn al honderden jaren oud en daarom vanuit dat oogpunt al heel circulair en duurzaam. Toch moeten ze ook toekomstbestendiger en energiezuiniger worden, met minder CO2-uitstoot. Maar voor uw eigen comfort moeten ze ook aan de eisen en wensen van de huidige tijd voldoen. Hoe pakt u dit aan?

Uitgangspunten

Wanneer u in een monument woont zijn ingrepen aan het pand, ook energiebesparende maatregelen, aan extra regels gebonden. Volgens de regels in de monumentenzorg gelden twee basisprincipes:

 1. De maatregelen waarmee u beoogt energie te besparen brengen zo min mogelijk schade aan het gebouw en zijn zo veel mogelijk terug te draaien en weg te halen.
 2. De gebruikte materialen en constructies passen bij het historische karakter van het gebouw.

 

Duurzaamheid
Afbeelding
Duurzame energie

Slim en eenvoudig energie besparen

Er zijn veel makkelijke manieren om effectief energie te besparen. Ze passen in bijna ieder monument, vaak kunt u ze zelf uitvoeren en meestal is geen vergunning nodig. Voorbeelden zijn:

 • energiezuinige verlichting en apparatuur
 • een goede (in)regeling van de cv
 • het sluiten van raamluiken en gordijnen
 • het plaatsen van tochtstrippen.

Ook goed onderhoud van het monument helpt u om energie en daarmee geld te besparen. We hebben een aantal tips verzameld waarmee u direct zelf uw monument verduurzaamt. 

Afbeelding
Stadsaanzicht

Monumenten zijn al eeuwen duurzaam!

Wat monumenten en andere historische gebouwen duurzaam maakt, zijn hun materialen. Monumenten zijn gebouwd voor de eeuwigheid en kunnen tegen een stootje, wat de afvalstroom en de vraag naar nieuwe grondstoffen beperkt. Hun materiaal leent zich uitstekend voor hergebruik en zijn vaak goed aanpasbaar voor nieuwe gebruiksfuncties. De materialen werden eeuwenlang met menskracht of biobrandstof als hout gemaakt, waardoor de uitstoot van CO2 nul was.

 • Flexibel in functie

  Monumenten zijn vaak eenvoudig aan te passen aan nieuwe gebruiksfuncties; de geschiedenis laat zien dat monumenten zich steeds wisten aan te passen aan nieuwe wensen en eisen van eigenaren en bewoners. Deze flexibiliteit helpt bij het duurzaam hergebruik van monumenten.

 • Lange levensduur

  Traditionele bouwmaterialen gaan veel langer mee, dit smeert de milieueffecten uit over een veel langere tijd. Een 300 jaar oude bakstenen gevel, veroorzaakt vier keer minder milieulast dan een nieuwbouwgevel. Traditionele materialen zijn ook makkelijker te repareren, wat de vraag naar nieuwe materialen beperkt.

 • Geschikt voor hergebruik

  Veel materialen in monumenten zijn zogeheten hernieuwbare materialen, zoals hout, schelpkalk voor mortels, klei voor bakstenen, riet, stro en haren. Bij goed beheer raken ze niet op, omdat de natuur ze zelf weer aanmaakt. Dat maakt ze duurzamer dan de niet-hernieuwbare materialen, zoals natuursteen, metalen en glas.

Een duurzaam monument in 10 stappen

Een monument verduurzamen is een geweldige puzzel. Waar begin je mee en waar moet je op letten? Met bouwfysicus Marc Stappers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakten we een handig stappenplan. 

Verhalen over duurzaamheid

Naar boven