Wettelijke bescherming monumentale interieurs

Sommige onderdelen van uw interieur kunnen wettelijk beschermd zijn om de verhalen die erin schuil gaan te behouden. Op deze pagina leest u welke onderdelen er onder deze bescherming vallen.

Afbeelding
Opvallen

Is uw interieur beschermd?

Twijfelt u of uw interieur of een bepaald element beschermd is? Als u een rijksmonument heeft, vraagt u deze informatie op bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Heeft u een gemeentelijk monument? Dan kunt u bij de gemeente terecht met uw vragen.

Wat valt er onder de bescherming?

Heeft u een monument? Dan is niet alleen de buitenkant van uw monument beschermd, maar zijn ook verschillende onderdelen van uw interieur beschermd. Sinds 2016 regelt de Erfgoedwet de bescherming van uw monumentale interieur. Deze rijksbescherming geldt voor de interieuronderdelen die tot het onroerende goed behoren: 

  • De ruimtelijke indeling van een interieur (afmetingen en positionering van de vertrekken);
  • De afwerking van de ruimte;
  • De vaste interieurelementen.

Alle onderdelen die aan uw monument vast zitten of door hun functie onlosmakelijk met het pand verbonden zijn, zijn beschermd. Ook afneembare dakpannen of eenvoudig uit de scharnieren te tillen binnendeuren worden gezien als bestanddeel van het interieur. 

Interieur van een boerderij

Voorbeelden van beschermde interieuronderdelen

Om u een beter beeld te geven van welke onderdelen bij een beschermd interieur horen, hebben we een aantal voorbeelden onder elkaar gezet:

  • de onderdelen van het casco met de balklagen, de kapconstructie en structuurbepalende binnenmuren;
  • de vloerafwerking van hout, plavuizen of natuursteen;
  • wand- en plafondafwerkingen van hout, natuursteen, stucwerk, betegeling, behangsels of schilderingen;
  • schouwen met boezem, spiegel of schilderstuk;
  • binnendeuren, ingebouwde kasten of banken, trappen en liften;
  • keukeninterieurs met vaste kasten, aanrecht, pomp en doorgeefluik.

Twijfelt u of een bepaald onderdeel van uw interieur beschermd is? Neem dan altijd contact op met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed of met uw gemeente.

 

Ouderwetse keuken
Afbeelding
Mobiele monumenten

Bijzondere objecten

Sommige monumenten bevatten bijzondere objecten, zoals een watervat in een watertoren of een spreekstoel in een kerk. Dit soort objecten zijn verbonden aan de vroegere functie van het monument en zijn daardoor ook beschermd. Andere voorbeelden van bijzondere objecten zijn bedsteden in een boerderij of vaste onderdelen van een winkelinterieur of bibliotheek. Uw gemeente of de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunnen u meer vertellen over eventuele bijzondere objecten in uw monument.

Laat uw interieur waarderen

De kans is groot dat uw monument waardevolle en opmerkelijke interieuronderdelen heeft. Maar hoe uniek zijn deze onderdelen eigenlijk? Een waardering geeft u meer inzicht in de waarde van uw monumentale interieur.

Verhalen uit de praktijk

Naar boven