Wat is een monumentaal interieur?

Interieurs hebben een verhaal en een cultureel-historische waarde. Niet voor niets zijn, naast de buitenkant, ook bepaalde onderdelen van de binnenkant van een (rijks)monument beschermd. U heeft vast een beeld bij een monumentaal interieur, maar wat hoort er nu eigenlijk echt bij? 

De binnenkant

Bij een interieur gaat het om de binnenkant van uw monument. Daaronder vallen:

  • de verschillende ruimtes 
  • de afwerking
  • de vaste bestanddelen
  • de aanwezige roerende zaken

Let op: niet alle onderdelen van het interieur zijn beschermd.

interieur giethoorn

Ruimtes

De vertrekken als een trappenhuis, pronkkeuken, woonkamer, slaapkamer, serre, wijnkelder en droogzolder vallen onder het begrip interieur. Van belang hierbij is ook de structuur, de ruimtelijke verhoudingen en de onderlinge relaties tussen ruimtes.

Afwerking

Ook de afwerking van de ruimtes valt onder het interieur. Hiermee worden bedoeld: de wanden, vloeren en plafonds en de materialen die hiervoor gebruikt zijn.

Vaste bestanddelen

Monumenten kennen veel verschillende vaste of onroerende interieurelementen: van een vlak stucplafond tot weelderig gesneden lambriseringen, van een schouwpartij tot doorgeefluik en van een bovenlicht tot bakoven. Maar ook de deuren, installaties en ingebouwd meubilair vallen hieronder.

Aanwezige roerende zaken

Onder de aanwezige roerende zaken vallen onder meer de meubels, het serviesgoed en losse wanddecoraties zoals spiegels. Deze elementen behoren tot het interieur en zijn van grote waarde voor het gebouw en de beleving ervan. Ze zijn echter niet beschermd.  

Meer lezen over monumentale interieurs?

Boekentip: 'Behoud van binnen'

Dit is het eerste Nederlandstalige praktijkboek over de instandhouding van waardevolle interieurs. Het boek staat vol met tips.

Afbeelding
Icoon van een monument

Historische interieurs

Wilt u meer lezen over historische interieurs? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft over historische interieurs en de omgang daarmee enkele publicaties gemaakt. 

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Grietje Hofstede

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Grietje Hofstede, accountmanager Restauratiefonds, regio Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.
Grietje Hofstede
Naar boven