U bent hier

Doklaan 145, Rotterdam

  • Doklaan 145, Rotterdam
  • Doklaan 145, Rotterdam
  • Doklaan 145, Rotterdam
  • Doklaan 145, Rotterdam
Locatie
Adres: 
Doklaan 145
3082 RH Rotterdam
Monumentnr: 

529888

Beschrijving

Complexonderdeel 8

Inleiding

Zuidelijk GARAGEGEBOUW van het complex Maastunnel op de linker Maasoever, gelegen aan de rand van het Karel de Stouteplein ten zuidwesten van de tunneltraverse. De oprit maakt een hoek van 45 graden met de tunnelas. Het gebouw is vergelijkbaar vormgegeven als het garagegebouw aan de noordzijde van de tunnel.

Omschrijving

Het zuidelijke GARAGEGEBOUW, waarin tijdelijk een brandweerkazerne was gesitueerd, is iets ruimer dan zijn noordelijke pendant op de Rechter Maasoever. Het gebouw is op een waaiervormige plattegrond geconstrueerd in gewapend beton en gefundeerd op palen van Oregon-pine. Het deels onderkelderde gebouw telt gedeeltelijk twee bouwlagen, waarvan de verdieping wordt afgesloten door een laag koperen schilddak en het garagedeel van de begane grond (noordelijk deel) een plat dak heeft. De begane grond is bekleed met oranjebruine grestegels, de verdieping is wit gepleisterd. De deuren en de kozijnen zijn van metaal. In de noordgevel, gericht op de Maastunnel, bevinden zich, in plaats van twee zoals in het noordelijke garagegebouw, drie garagedeuren, eveneens onder een iets omhoog lopende betonnen luifel.

Waardering

Zuidelijk GARAGEGEBOUW als historisch-functioneel onderdeel van het Maastunnelcomplex van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege stedenbouwkundige betekenis.

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
BedieningsgebouwWeg- en waterbouwkundige werkenoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Doklaan1453082 RHRotterdamJa
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
Expressionismestijlzuiver
Types
CategorieSubcategorieBeschrijvingNotitie
Weg- en waterbouwkundige werkenBedieningsgebouw
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
CHARLOISE5336
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging19371942