U bent hier

Jan Oldenburglaan 4, Bergen (NH)

  • Jan Oldenburglaan 4, Bergen (NH)
    Technau, Sergé (Fotograaf)
Locatie
Adres: 
Jan Oldenburglaan 4
1861 JT Bergen (NH)
Monumentnr: 

520734

Beschrijving

Inleiding

Vrijstaand WINKELWOONHUIS uit 1922 in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd voor slijterij Rijniersce, naar ontwerp van de architecten A. Eibink en J.A. Snellebrand, die ook het interieur ontwierpen. Het beeldhouwwerk aan de voorgevel en in het grotendeels gaaf bewaard gebleven winkelinterieur is van de hand van de kunstenaar Tjipke Visser.

De winkel is gesitueerd in een winkelstraat in het centrum van Bergen.

Omschrijving

Het winkelwoonhuis telt twee bouwlagen opgetrokken in grauwe baksteen met decoratief gemetselde verspringende geveldelen in gele en paarse baksteen. De voorgevel wordt gekenmerkt door een in het midden van de winkelpui voorkomende in gele baksteen gemetselde, op een kolom gelijkende, welving van de gevel die nog juist op de borstwering van het balkon op de verdieping aansluit. Ter weerszijden komt een etalage voor die in afmeting en materiaal van elkaar afwijken. Het gele metselwerk is doorgezet in de plint onder de uitgebouwde etalage en met een welving vormt het naar rechts een sierband waarop het lintvenster van de verdieping rust. De winkelpui rechts heeft een plint van gepolijst donkergroen graniet en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een brede lijst van hetzelfde materiaal. De rechterhoek wordt ingenomen door een vertikale reeks vierkante houten blokken met gebeeldhouwde plant- en diermotieven. Tussen het grote etalagevenster en de gemetselde pseudokolom de oorspronkelijke iets terugliggende winkeldeur met glasruit en decoratief koperbeslag en daarnaast de oorspronkelijke iets schuin geplaatste entree naar het woonhuis met een (vernieuwde) glasdeur. Op de verdieping bevat het samengesteld kozijn van zeven rechthoekige vensters en een glasdeur die opent op het kleine halfronde balkonnetje boven de kolom. De bovendorpel van het verdiepingvenster met decoratieve horizontale roedenverdeling in de ramen is aan de bovenzijde uitgevoerd met een zaagtand. Daarboven is de geveltop gevuld met uitgemetseld siermetselwerk in paarsbruine baksteen en in het midden een klein driehoekig venster. De in gele baksteen gemetselde plint van de voorgevel is langs de linker zijgevel (O) doorgetrokken en gaat over in het uitgemetselde rookkanaal in het midden van deze gevel. De hoog opgaande in gele baksteen gemetselde schoorsteen heeft decoratief metselwerk in de top. Rechts van de schoorsteen een risalerend gevelvlak in paarsbruine baksteen ter hoogte van het venster links in de voorgevel. In het gebroken dakschild links van de schoorsteen een dakkapel met kleine roedenverdeling. De granieten lijsten van de winkelpui aan de voorgevel lopen om de hoek van de rechter zijgevel (W), evenals het in gele baksteen uitgevoerde fries dat halverwege de gevel overgaat in een hoog opgaande schoorsteen. Op de begane grond een deur met zijlicht en in het gebroken dakschild rechts van de schoorsteen een dakkapel. Het grotendeels bewaard gebleven winkelinterieur uit de bouwtijd omvat onder meer stellingkasten, etalagekasten met glas-in-loodramen, de toonbank en plafondlamp, ontworpen door Eibink en Snellebrand. Aan de zuidwand gebeeldhouwde reclameplaquettes in reliëf.

Waardering

Winkelwoonhuis uit 1922, van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als een in in- en uitwendig in detaillering en toegepast materiaal rijk uitgevoerd grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een pand in Amsterdamse Schoolstijl, alsook kenmerkend voor het oeuvre van Eibink en Snellebrand. Het beeldhouwwerk van de kunstenaar Tjipke Visser heeft kunsthistorische waarde. De winkel is beeldbepalend gesitueerd in de dorpskern van Bergen.

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
Werk-woonhuisWoningen en woningbouwcomplexenoorspronkelijke functieNee
Winkel (G)Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Jan Oldenburglaan41861 JTBergen (NH)Ja
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
BERGEN (N.H.)C965
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging19221923
Ambachten
NaamInitialenBeroepNotitie
Eibink, A. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Snellebrand, J.A. ; Noord-Hollandbeeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Visser, T. ; Noord-Hollandbeeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker