U bent hier

Spui 3, 's-Gravenhage

  • Picture of Spui 3, 's-Gravenhage
    Rudolphous (talk)
Locatie
Adres: 
Spui 3
2511 BL 's-Gravenhage
Monumentnr: 

487567

Beschrijving

Inleiding

WARENHUIS, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesman in expressionistische stijl in 1928 naar het ontwerp van de architect J. Kuyt.

N.B. De bescherming beperkt zich uitsluitend tot de voorgevel.

Omschrijving

Voorzijde van een warenhuisgebouw; de grotendeels bakstenen gevel is bij de parterre bekleed met een naar voren springend gevelvlak dat boven de parterre door muurdammen in zeven traveeen is verdeeld, waarin smalle, hoge vensters (in oorsprong met stalen kozijnen). Boven deze raampartij is een zware, natuurstenen latei, gedragen door gebeeldhouwde consoles. Hierboven een verdieping met zes vensters waarin driedelige (in oorsprong stalen) kozijnen. Het terugliggende rechter gedeelte van de gevel, gemarkeerd door afgeronde hoeken in het metselwerk, bezit in de parterre een paraboolvormige toegangspoort in natuurstenen omlijsting en daarboven een verticale reeks liggende vensters van het trap- penhuis. Aan de bovenzijde wordt dit bouwdeel bekroond door zwaar, natuurstenen lijstwerk. Met de terugliggende dakverdie- ping en het vooruitspringende, lagere geveldeel vormt deze rechter hoekpartij een plastisch geheel. De parterre bevat voorts teruggerooide brede etalageruiten met ingang in het midden en links een verdiepte, rechthoekige inrijpoort.

Waardering

Het warenhuis is wat betreft de voorzijde van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde, als voorbeeld van door de Amsterdamse School beinvloede expressionistische architectuur uit de jaren twintig van de twintigste eeuw en als voorbeeld van geavanceerdewarenhuisarchitectuur uit de genoemde periode.

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
Winkel (G)Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Spui32511 BLCentrum's-GravenhageJa
Spui52511 BLCentrum's-GravenhageNee
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
Expressionismestijlzuiver
Types
CategorieSubcategorieBeschrijvingNotitie
Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Warenhuis
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
'S-GRAVENHAGE HH2598
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging19281928
Ambachten
NaamInitialenBeroepNotitie
Kuyt, J. ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur