U bent hier

Alles over

Monumentale interieurs

Wat is een monumentaal interieur?

Een breed begrip

U heeft vast een beeld bij een monumentaal interieur, maar wat hoort er nu eigenlijk echt bij? Bij een interieur gaat het om de binnenkant van uw monument. Dit bestaat uit: 

  • de verschillende ruimtes en hoe ze zijn ingedeeld: structuur, ruimtelijke verhoudingen en de onderlinge relaties tussen ruimtes.
  • de afwerking van die ruimtes, zoals wanden, vloeren en plafonds
  • de vaste bestanddelen, zoals deuren, schouwpartijen, installaties en ingebouwd meubilair
  • de aanwezige roerende zaken zoals meubels en losse wanddecoraties


Van pronkkeuken tot droogzolder en schildering

Monumenten kennen veel verschillende vaste of onroerende interieurelementen: van een vlak stucplafond tot weelderig gesneden lambriseringen, van een schouwpartij tot doorgeefluik en van een bovenlicht tot bakoven. Ook de ruimtelijke indeling met vertrekken als een trappenhuis, pronkkeuken, woonkamer, slaapkamer, serre, wijnkelder en droogzolder vallen onder het begrip interieur. Dat geldt ook voor voorwerpen zoals meubels en bijvoorbeeld spiegels.

Interieurensemble

Meestal heeft de inrichting van een monumentaal pand weinig (meer) te maken met de stijl waarin het huis is gebouwd of met de geschiedenis ervan. Is dit wel het geval, dan is er sprake van een interieurensemble: een samenhang tussen de ruimte en de objecten, die van (cultuur)historisch, artistiek, wetenschappelijk of technisch belang is.

Belangrijke kennisbron

Monumentale interieurs zijn een belangrijke kennisbron over ons verleden. Elk interieur vertelt een eigen verhaal.

Het uiterlijk van een interieur varieert door de tijd heen en verschilt per regio. Interieurs hebben een verhaal en een cultureel-historische waarde. Niet voor niets zijn, naast de buitenkant,  ook bepaalde onderdelen van het interieur van een (rijks)monument beschermd. U leest hierover meer op de pagina over bescherming.

Weet wat u heeft en onderhoud het

Ieder interieur vraagt om onderhoud. Dit geldt zeker ook voor monumentale interieurs. Met zorgvuldig en planmatig onderhoud houdt u uw kostbare bezit in goede staat en spaart u bovendien dure reparatie- en restauratiekosten op de langere termijn uit. Als eigenaar of beheerder van een rijksmonument kunt u uw interieur laten inspecteren en waarderen voor meer inzicht in de status en het benodigde onderhoud ervan.

Publicaties en platform

Meer lezen over historische interieurs? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft over historische interieurs  en de omgang daarmee enkele publicaties gemaakt. U vindt de beschikbare publicaties hieronder en in de e-Bibiotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Neem bovendien eens een kijkje op www.monumentaleinterieurs.nl, een online platform voor het delen van kennis en onderling contact. Voor professionals op het gebied van interieurs organiseert de Rijksdienst twee keer per jaar het Interieurplatform, een kennis- en netwerkbijeenkomst.