U bent hier

Alles over

Monumentale interieurs

Tips over interieurs 1: schilderwerk

Elke pand heeft onderhoud nodig, maar bij monumentale interieurs wordt het snel lastiger wanneer er historische onderdelen aanwezig zijn. U kunt de eerste stappen van onderhoud echter vaak al gemakkelijk zelf uitvoeren. U wilt uw monument mooi houden voor volgende generaties en wij adviseren daarom om het originele materiaal te behouden. Onderhoud van het interieur doet u dan preventief, door regelmatig schoon te maken, risico’s te vermijden en eventuele schade snel te laten herstellen.

Schilderwerk

Het verfpakket dat in de loop van de jaren of zelfs eeuwen is aangebracht is als een historisch document. Het bevat informatie over de geschiedenis van een pand die het behouden waard is. Daarnaast neemt met de dikte van het verfpakket ook de kans op spanningen en scheuren tussen verschillende verflagen toe. Wij adviseren dan ook om spaarzaam te schilderen en liever regelmatig schoon te maken met een droge doek.

Vergeet hierbij niet de binnenkant van vensters. Hier ontstaan vaak problemen door de combinatie van vuil en vocht. Tijdens het reinigen kunt u de staat van het schilderwerk in de gaten houden. Condens op de ruiten is vaak een eerste indicatie dat er kans is op vochtproblemen. In een later stadium ontstaan scheurtjes in het schilderwerk, zodat vocht en schimmels het hout kunnen binnendringen. Schimmels herkent u als een zwarte aanslag op het hout.

 

Verfcompatibiliteit

Als er toch geschilderd moet worden let dan op het type verf. Verfsoorten met een verschillende basis hechten minder goed op elkaar. De nieuwe verf dient daarom compatibel te zijn met de voorgaande lagen. U kunt daarbij overwegen om een verftype en kleur te kiezen die de historische situatie benadert. Ook bestaan verftypen, bijvoorbeeld op leembasis, die later gemakkelijk te verwijderen zijn.

Een tip is om van schilderwerk bij te houden wanneer welk type verf en op welke plek is toegepast. Dit kunt u in een logboekje noteren dat bij het pand blijft.

Specialist

Bij lastigere schade is het verstandig om een specialist in te schakelen. Bijvoorbeeld bij historische muurschilderingen en gevorderde schade. Ook kunt u voor meer informatie over verftypes en -methode bij de specialist terecht. Deze kan een gebalanceerd advies uitbrengen over te nemen stappen bij onderhoud.

Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer interieurtips.