U bent hier

Alles over

Monumentale interieurs

Onderhouden van uw interieur

Onderhoud is behoud

Door preventieve maatregelen te (laten) nemen, kunt u een interieur of waardevolle onderdelen daarvan zo lang mogelijk in goede staat houden. Een verantwoorde omgang draagt bij aan het behoud van uw interieur,  zodat u en toekomstige generaties ervan kunnen genieten.  

Omvangrijke werkzaamheden?

Heeft u omvangrijke werkzaamheden aan uw gehele interieur gepland? Bekijk dan de informatie over het restaureren van uw interieur. Ook kan het zijn dat u uw interieur liever wilt aanpassen. Wat dan mogelijk is leest u op de pagina over het aanpassen van uw interieur. 

  Regelmatig onderhoud

  De maatregelen voor preventieve conservering, zoals regelmatig onderhoud ook wel genoemd wordt, verschillen per monument. Over het algemeen geldt: hoe meer onderdelen, objecten en materialen, hoe complexer het onderhoud. De frequentie voor het onderhoud, bijvoorbeeld dagelijks of maandelijks, hangt af van het gebruik, de ligging en de gebruikte materialen. 

  Kosten besparen

  Planmatig en adequaat onderhoud levert u een forse besparing op. U voorkomt dure conserverings- en restauratiewerkzaamheden of stelt deze door onderhoud langer uit. 

  Praktisch onderhoudsplan

  Goed onderhoud hoeft trouwens helemaal niet ingewikkeld te zijn; vaak gaat het om praktische tips en adviezen die u zelf kunt toepassen. Een onderhoudsplan zorgt ervoor dat u weet welke werkzaamheden u wanneer moet (laten) doen. Neem contact op met de Interieurwacht of Monumentenwacht in uw provincie voor een advies. 

  Vloer in de was zetten

  Een voorbeeld van periodiek onderhoud, is het in de was zetten van interieuronderdelen met een waslaag. Denk aan een parketvloer, lambrisering of trap. De waslaag beschermt de houten onderdelen. Hou er vervolgens wel rekening mee dat regelmatig gebruik van polijstmachines met schurende pads de waslaag aantast! 

  Deurmatten voorkomen slijtage

  Een simpele tip die voor iedereen geldt: ga stof en vuil zoveel mogelijk tegen. Dit begint bij de voordeur. Door goede matten voor en achter de deur te leggen, kunt u maar liefst 80% van het vuil tegen houden en voorkomt u slijtage van uw interieur. Let erop dat ook de deurmatten zelf om regelmatig onderhoud vragen. 

  Droog reinigen

  Stof en vuil kunt u het beste zoveel mogelijk droog verwijderen. Het nat reinigen leidt, veelal op termijn, tot veel schade aan bijvoorbeeld tegelvloeren en wandafwerkingen.

  Voorkom houtrot

  Houtrot ontstaat vaak van binnenuit. De buitenkant van het houtwerk verven voorkomt, anders dan vaak gedacht wordt, dus geen houtrot. Desondanks is het wel van belang om schilderwerk rond ramen en deuren op tijd bij te werken.  Welke aanpak nodig is tegen houtrot hangt van meerdere factoren af.  Lees hier meer over op deze website onder monumentaal schilderwerk

  Meer praktische tips

  • Voorkom lichtschade. Licht is een van de grootste schadeveroorzakers en lichtschade is vaak onherstelbaar: sluit binnenluiken of gordijnen, laat UV-werend folie aanbrengen, kies UV-werende achterzetbeglazing en hou verplaatsbare items zoveel mogelijk uit het (zon)licht. 
  • Plaats waardevolle objecten niet vlak naast een radiator. 
  • Check periodiek of de ophanging van bijvoorbeeld schilderijen en prenten nog goed is. 
  • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van water op waardevolle interieuronderdelen.
  • Plaats insectmonitorvallen (plakvallen) om te weten welke schadelijke insecten in uw interieur aanwezig zijn en in welke hoeveelheid. 
  • Als u twijfelt over de achteruitgang van de conditie van een interieuronderdeel, neem dan periodiek, bijvoorbeeld ieder kwartaal, een foto ter vergelijking. 
  • Maak sowieso foto's van al uw waardevolle roerende interieuronderdelen en sla deze buiten uw pand op; bij calamiteiten kunt u ze aan uw verzekeringsmaatschappij overhandigen. 
  • Voorkom waterschade aan het interieur door de goten op tijd schoon te (laten) maken.
  • Stel een onderhoudsplan op voor planmatig onderhoud. De Interieurwacht of Monumentenwacht in uw provincie kan u hier mogelijk mee helpen. 
  • Laat geen kaarsen of waxinelichtjes onbeheerd achter, nog steeds een belangrijke oorzaak voor (brand)schade. 

  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft diverse praktische gidsen uitgegeven voor het onderhouden van bijvoorbeeld houten of tegelvloeren. U kunt deze en andere publicaties vinden in de e-Bibliotheek

  Inspectie door Interieurwacht en Monumentenwacht

  Woont u in Noord-Brabant of Limburg, dan kunt u voor informatie en inspectie terecht bij speciale interieurwachten (via de Monumentenwacht). Interieurwachters geven technische en praktische adviezen over de binnenkant van monumentale gebouwen.

  Interieurinspectie met rapport en prioriteitenlijst

  De interieurwachter voert verschillende werkzaamheden uit. Zo kunt u uw interieur laten inspecteren. Na inspectie stelt de interieurwachter een rapport op met daarin de interieuronderdelen, hun materialen en conditie, soms met een korte omschrijving en adviezen voor toekomstig behoud.

  Woont u buiten Noord-Brabant of Limburg? 

  In goed overleg en bij uitzondering adviseren de interieurwachten van Noord-Brabant en Limburg soms ook in andere provincies. Neem in andere gevallen contact op met de Monumentenwacht in uw provincie om te horen wat zij voor u kunnen betekenen. Monumentale interieurs is namelijk een onderwerp dat nog in de kinderschoenen staat in Nederland.