U bent hier

Verzekeren voor monumenteneigenaren

Verzekeringen kunnen een pandeigenaar veel zorgen besparen. Een opstalverzekering biedt bijvoorbeeld zekerheid bij schade die is ontstaan door brand of storm. Veel hypotheekverstrekkers stellen het zelfs verplicht. Voor u, als monumenteigenaar zijn er een aantal aandachtspunten. Naast de opstalverzekering bestaan er ook andere verzekeringen die nuttig zijn, zoals een CAR- en inboedelverzekering. Bij aankoop, maar ook wanneer u gaat verbouwen, herstellen of restaureren. Een overzicht. 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering voor monumenten is niet veel anders dan voor reguliere panden. Alleen, de premie berekent men meestal over de herbouwwaarde en die is bij monumenten vaak hoger. Monumenten zijn vaak complex met bijzondere onderdelen en staan vaker op minder bereikbare locaties, zoals in historische binnensteden. Een aannemer maakt in zo’n geval hogere kosten om schade te herstellen. Simon Kadijk, directeur van verzekeraar Donatus raad mensen aan een verzekeraar te vragen of deze hogere kosten ook zijn gedekt. “Verzekeren van monumenten is maat- en vakwerk”.

De cijfermatige berekeningen op basis van oppervlakte en inhoud die reguliere verzekeraars gebruiken schieten vaak tekort. De historische details, zoals een unieke schouw, antiek behang en hang- en sluitwerk worden niet altijd meegenomen, waardoor veel monumenten onderverzekerd zijn. Vervolgens kan het ook raadzaam zijn om de inboedel of inventaris bij dezelfde maatschappij te verzekeren, zodat onderdelen als inbouwkasten of parketvloeren niet tussen wal en schip terechtkomen.

Schade, wat nu?

Bij schade aan een monument wordt samen met de verzekeraar en de monumentenambtenaar van de gemeente of de RCE gekeken naar de beste oplossing. Zijn er nog bruikbare historische onderdelen? Worden de beschadigde onderdelen vervangen of liever gerestaureerd? Of heeft dat helemaal geen zin meer? Dan kan worden gekeken welke vorm van herbouw een goed alternatief biedt.

Restaureren en verbouwen

Voor restaureren bestaat er de Construction All Risk (CAR)-verzekering. Deze is optioneel, maar kan voor een monumenteigenaar verstandig zijn om af te sluiten. Het is een pakket met verzekeringen tegen de verschillende risico’s bij verbouwingen. Zo is schade aan het bestaande pand hierin opgenomen, maar ook schade aan de nieuw te construeren of restaureren delen, zoals een hersteld dak. Ook de aansprakelijkheid voor schade die indirect kan ontstaan aan bijvoorbeeld aanliggende percelen is hierin opgenomen. Wanneer eigenaren een monument hebben aangekocht willen zij het vaak graag nog verbouwen of onderhouden voordat zij er in trekken. Ook dan is een CAR-verzekering belangrijk.

verzekeren

Zie ook