U bent hier

Gemeentes

Filter op provincie:

 • Monument gemeente Amersfoort

  Amersfoort

  Amersfoort is een stad met een rijke historie. In de middeleeuwse binnenstad zijn veel monumentale gebouwen te vinden. Markante gebouwen als oude kerken, kloosters of verdedigingswerken, maar vooral ook veel fraaie woonhuismonumenten bepalen het beeld. Niet alleen de monumenten maken de Amersfoortse binnenstad bijzonder. Ook de totale historische structuur is nog bijzonder gaaf.

 • Monument gemeente Houten

  Houten

  Al ver voor onze jaartelling woonden mensen in Houten en omgeving. Onze vroege voorouders hebben veel boven én onder de grond achtergelaten. Op deze erfenis wil en moet Houten zuinig zijn. Opgravingen laten zien dat het gebied al zo'n 4000 jaar geleden bewoond moet zijn geweest. Ook de Romeinen, die hier zaten van net voor het jaar 0 tot zo'n 400 jaar na Chr., hebben sporen achtergelaten. Maar als we het hebben over het culturele erfgoed, gaat het ook om restanten van veel later datum, zoals het oude stationsgebouw, oude boerderijen en kastelen, en grotere (landschappelijke) structuren zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 • Monument gemeente Stichtse Vecht

  Stichtse Vecht

  De gemeente Stichtse Vecht is opgebouwd uit de voormalige gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen en heeft twaalf kernen die in aard en omvang heel verschillend zijn. Binnen gemeente Stichtse Vecht bevinden zich 9 rijksbeschermde dorpsgezichten, 825 rijksmonumenten en 73 gemeentelijke monumenten. De gemeente Stichtse Vecht is trots op al deze monumenten en vindt het belangrijk dat ze behouden blijven.

 • Monument Utrecht

  Utrecht

  Utrecht is na Amsterdam de tweede monumentenstad van Nederland. Utrecht heeft drie stadsgezichten. Een daarvan is de gehele binnenstad, de andere is het fort Blauwkapel. Het stadsgezicht Oud-Zuilen wordt gedeeld met de gemeente Maarssen.

 • Monument gemeente Utrechtse Heuvelrug

  Utrechtse Heuvelrug

  De gemeente Utrechtse Heuvelrug is in 2006 ontstaan en bestaat uit de dorpen Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg. De gemeente wordt gekenmerkt door een grote rijkdom aan groen, variërend van de bossen op de Heuvelrug tot de uiterwaarden bij de Kromme Rijn.

 • Wijk bij Duurstede

  Wijk bij Duurstede

  Wijk bij Duurstede ligt aan de splitsing van de Nederrijn en de Lek. De stad heeft een lange geschiedenis. Van bloeiende handelsstad, Dorestad, tot bisschopsstad en van vestingstad tot forensenstad. Met kasteel Duurstede, museum Dorestad, een theater, de Stadshaven, smalle straatjes met galerieën en historische panden. En de gezellige Markt met de winkels, de terrassen en de Grote Kerk. De dorpen Cothen en Langbroek kenmerken zich door fruitboomgaarden, uitgestrekte natuur, de Kromme Rijn, kastelen en landgoederen. Voor ieder wat wils! De gezellige drukte van de stad en de rust en ruimte in de dorpen.