U bent hier

Gemeentes

Filter op provincie:

 • Monument gemeente Deventer

  Deventer

  Als eigenaar van een rijksmonument, gemeentelijk monument of een ander monument in Deventer kunt u de Deventer Restauratiefonds-hypotheek aanvragen. De laagrentende leningen uit het Deventer Restauratiefonds worden (met name) ingezet voor de restauratie van industrieel erfgoed in deze stad.

 • Monument gemeente Enschede

  Enschede

  Wie ruim zevenhonderd jaar geschiedenis optekent van Stad Enschede (de eerste stadslegger begon in het jaar 1300) ontwaart vanaf het allerprilste begin een bewogen geschiedenis. Het begon met de verwoesting van de Heerlijkheid Enschede in 1225, daarna volgde het inferno van 1570, de grote brand van 1750 en de fatale brand van 1862 die bijna niets overliet van de historische binnenstad. En in de Tweede Wereldoorlog sloegen geallieerde (!) bommen grote gaten in de stad. De laatste plaag, de vuurwerkexplosie in 2000 waarbij een complete woonwijk van de kaart werd geveegd, staat nog vers in ieder geheugen geprent.

 • Monument gemeente Hengelo

  Hengelo

  Hengelo is ontstaan bij een waterrijke plek: daar waar drie beken, de Berflobeek, de Drienerbeek en de Elsbeek, in elkaar vloeien en samen verder gaan als de berflobeek. In Hengelo lag het belang van deze beken in eerste instantie in de mogelijkheid om een versterkte graanopslag te vestigen binnen een grachtenstelsel.

 • Monument gemeente Hof van Twente

  Hof van Twente

  De gemeente Hof van Twente is gelegen in een fraai gebied met de karakteristieke stadjes en dorpen Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor, Hengevelde en Markelo. Verschillende buurtschappen verspreid over het buitengebied liggen temidden van het prachtige coulissenlandschap. Kenmerkend zijn de talrijke fraaie boerenerven, met statige boerderijen en karakteristieke schuren en de glooiende essen.

 • Monument gemeente Kampen

  Kampen

  De Hanzestad Kampen heeft een rijke historie en een lang verleden. Al in de 12de en 13de eeuw wordt er al gesproken over Kampen. Kampen ligt aan de monding van de IJssel die daar uitstroomde in het Noordzeegebied, de voormalige Zuiderzee en nu het IJsselmeer. Kampen is een gemeente met een grote rijkdom aan monumentale gebouwen. 534 daarvan zijn in het verleden reeds aangewezen tot rijksmonument. Kampen bevindt zich daarmee in de top 15 van grote monumentengemeenten. Daarnaast zijn er ook vele monumentale panden of objecten die van regionaal of lokaal belang zijn vanwege schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde.

 • Monument Zwolle

  Zwolle

  De stad Zwolle ligt in een gevarieerd landschappelijk gebied. Met name de rivier de Vecht en het Zwarte Water zijn van oudsher van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de stad. Zwolle kent een lange bewoningsgeschiedenis. De eerste historische vermelding van Zwolle stamt uit 1040. De verlening van stadsrechten in 1230 gaf Zwolle de mogelijkheid zich te omringen met verdedigingswerken. De stad groeide vervolgens uit tot de huidige stad met bijna 120.000 inwoners. In 1967 werd de gemeente Zwollerkerspel grotendeels samengevoegd met de gemeente Zwolle. Daarmee bestaat Zwolle momenteel uit de stad Zwolle met haar verschillende wijken, de omliggende dorpen Windesheim, Wijthmen, Berkum en Westenholte en diverse buurtschappen.