U bent hier

Gemeentes

Filter op provincie:

 • Monument gemeente Alkmaar

  Alkmaar

  De eerste Alkmaarders woonden op de geestgronden rond de huidige Grote Kerk. De hooggelegen zandrug, die evenwijdig met de kustlijn liep, werd omgeven door water. De naam Alkmaar wordt voor het eerst vermeld in een 10e eeuwse aantekening, waarin sprake is van een schenking van twee hoeven land door graaf Dirk I aan de pas opgerichte abdij van Egmond.

 • Monument gemeente Amsterdam

  Amsterdam

  Amsterdam dankt zijn naam aan de Amstel. De plaats kreeg rond 1300 stadsrechten. Wat begon als een klein vissersdorpje, groeide dankzij de handel in haring en bier in de Gouden Eeuw uit tot een van de grootste handelssteden ter wereld. Door de groei van de bevolking kwamen er vanaf het eind van de 16e eeuw stadsuitbreidingen. Rond die tijd ontstond ook de grachtengordel, die is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

 • Monument gemeente Bergen NH

  Bergen Noord-Holland

  De dorpen Bergen en Bergen aan Zee vormen samen de kern Bergen. Een uitgestrekt, ongerept natuurgebied is een belangrijk kenmerk. Maar ook kunst en cultuur spelen in deze dorpen een grote rol. Begin vorige eeuw ontdekten namelijk veel kunstenaars (vooral schilders) Bergen en vestigden zich hier. Zij voelden zich aangetrokken tot het natuurschoon dat hen inspiratie gaf.

 • Monument gemeente Den Helder

  Den Helder

  De gemeente Den Helder heeft een eigen gemeentelijk monumentenbeleid. De beleidsnota "Cultuurhistorische Waarden Den Helder" kunt u downloaden op de website van de gemeente Den Helder. Ook vindt u hier een lijst met aangewezen beschermde panden in de gemeente Den Helder.

 • Monument gemeente Drechterland

  Drechterland

  De gemeente Drechterland heeft een eigen gemeentelijk monumentenbeleid. Ook heeft Drechterland een monumentenlijst met daarop rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten.

 • Monument gemeente Naarden

  Gooise Meren

  Naarden, Muiden en Bussum hebben samen ruim 500 rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Daarnaast zijn er 4 rijksbeschermde dorpsgezichten of stadsgezichten.

 • Monument gemeente Haarlem

  Haarlem

  Haarlem telt meer dan 1650 monumenten en is daarmee één van de grootste monumentensteden van ons land. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat vierduizend jaar geleden de eerste mensen zich al vestigden in de Noord-Hollandse hoofdstad. De vestiging van de eerste mensen is onderzocht op de plek waar een nieuwbouwwijk gebouwd ging worden. De huidige verkaveling is ontworpen aan de hand van historische lijnen in het landschap. Hierdoor, en door toepasselijke straatnamen, doet de wijk erg denken aan de prehistorie. Toch is de wijk eigentijds. Op deze manier wordt er door naar het verleden te kijken, gebouwd aan de toekomst.

 • Monument Haarlemmerliede

  Haarlemmerliede

  Er is een gemeentelijke monumentenverordening en een monumentencommissie. Voor het onderhoud van gemeentelijk beschermde monumenten kan een subsidie worden aangevraagd. Er zijn 21 gemeentelijk beschermde monumenten, waaronder woningen, kerken, boerderijen en de Spaarndammerdijk.

 • Monument gemeente Hilversum

  Hilversum

  Wie Hilversum zegt, zegt omroep en media en die zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar Hilversum heeft ook een pracht aan monumentale gebouwen en groen te bieden. Naast de omroepmonumenten bezit Hilversum ook scholen, woningen en begraafplaatsen die van bijzondere waarde zijn. Vooral aan de periode 1850 – 1940 dankt de jonge monumentengemeente haar schat aan monumenten, architectuur en stedenbouw. Daarnaast heeft architect W.M. Dudok zijn stempel gedrukt op het stadsbeeld.

 • Monument gemeente Hoorn

  Hoorn

  Hoorn, stad van monumenten, stad vol monumenten. Wie door de Hoornse binnenstad loopt, ziet dat van elke drie panden er gemiddeld twee van historische waarde zijn. Op de huidige stadsplattegrond kun je zonder enig probleem de uit circa 1630 daterende kaart van de beroemde Amsterdamse kaartenmaker Joan Blaeu projecteren. De straten- en stegenpatronen en zelfs de glopjes zijn er bijna een op een op terug te vinden. Als de structuurplannen van de jaren zestig van de vorige eeuw door waren gegaan dan was dit voor een groot deel verdwenen. Hele buurten zouden zijn afgebroken en dwars door de binnenstad zou een nieuwe weg liggen. Gelukkig is dit niet doorgegaan en vinden we de zeventiende eeuwse stadsplattegrond nog steeds in het straatbeeld terug.

 • texel oudeschild

  Texel

  In 1968 zijn delen van Den Hoorn en Oosterend aangewezen als beschermd dorpsgezicht. In 1976 heeft de Rijksdienst een groot aantal rijksmonumenten aangewezen. Sinds de jaren ’80 volgde de gemeentelijke monumentenaanwijzing. Texel kent ruim 200 (archeologische) rijksmonumenten en ruim 100 gemeentelijke monumenten, twee beschermde dorpsgezichten en het enige Nederlandse maritiem archeologisch monument van scheepswrakken op de Reede van Texel in de Waddenzee.

 • Monument gemeente Waterland

  Waterland

  De gemeente Waterland is op 1 januari 1991 ontstaan door samenvoeging van de opgeheven gemeenten Broek in Waterland, Marken en Monnickendam en delen van de vroegere gemeenten Ilpendam, Katwoude en Landsmeer. De regio Waterland is gelegen ten noorden van Amsterdam. Het gebied kenmerkt zich door zijn grote landschappelijke en cultuurhistorische waarden: veenweide gebieden, grote droogmakerijen, oude steden.

Pagina's