U bent hier

Gemeentes

Filter op provincie:

 • Monument gemeente 's-Hertogenbosch

  's-Hertogenbosch

  ’s-Hertogenbosch was in 2005 vestingstad van Europa. Die titel kregen ze van de Europese organisatie van vestingsteden, the Walled Towns Friendship Circle. Hierdoor werd de stad nog meer gestimuleerd om het historische karakter van de stad uit te dragen. In 1998 werd al besloten dat er iets aan de vestingwerken moest gebeuren, deze lagen er vervallen bij. Ontwikkelingsplan ‘Versterkt Den Bosch’ werd ontwikkeld. Inmiddels is de Zuidwal gerestaureerd. Het blijft niet bij restaureren alleen, de gebieden worden zo ontwikkeld dat er bijvoorbeeld ook gerecreëerd kan worden.

 • Monument gemeente Bergen op Zoom

  Bergen op Zoom

  Het rijke verleden van Bergen op Zoom is overduidelijk af te lezen aan de fraai gerestaureerde gebouwen. In het compacte stadscentrum staan meer dan 600 monumenten, waarvan er ruim driehonderd op de rijksmonumentenlijst staan. In zijn totaliteit kent de stad ruim 850 monumenten en een rijksbeschermd stadsgezicht.

 • Monument gemeente Breda

  Breda

  Breda bezit een belangrijke historische stadskern. De stad groeide in de Middeleeuwen rond het kasteel van Breda, was de zetel van een heerlijkheid, de Baronie van Breda, en werd een belangrijke garnizoens- en vestingstad.

 • Monument gemeente Eindhoven

  Eindhoven

  Lichtstad, Philips, PSV en de Technische Universiteit. Dat is het toonbeeld van Eindhoven. De Brabantse stad doet niet gelijk denken aan een historierijke stad. Maar wie goed kijkt, kan sporen ontdekken uit de Middeleeuwen. En hoewel het stadsbeeld niet wordt bepaald door historische gebouwen, is de ontwikkeling van de stad er wel degelijk in te zien. Rond 1200 is de stad gesticht. Veel mensen denken dat Eindhoven ontstond door aaneengroeiing van omliggende dorpen. Deze groeiden uiteindelijk wel aaneen in Eindhoven en zijn nu wijken rondom het centrum. In 1232 ontving Eindhoven al stadsrechten. Er wordt vanuit gegaan dat de stadsstichting iets met de politiek van de Brabantse hertog Hendrik I te maken heeft.

 • Monument gemeente Halderberge

  Halderberge

  De gemeente Halderberge bestaat uit de kernen Bosschenhoofd, Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en Stampersgat. Het monumentenbeleid dateert van 1997. Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2010 een Integraal Cultureel Erfgoedbeleid worden vastgesteld door de gemeenteraad. De gemeente Halderberge is 47 rijksmonumenten en 126 gemeentelijke monumenten rijk, waarvan de Basiliek in Oudenbosch de bekendste is.

 • Markt in Roosendaal

  Roosendaal

  Roosendaal kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de twaalfde en dertiende eeuw. In 1268 duikt de naam Rosendaele voor het eerst op in een akte. Van oudsher maakte Roosendaal deel uit van het hertogdom Brabant.