U bent hier

Gemeentes

Filter op provincie:

 • Monument gemeente Aalten

  Aalten

  De oorsprong van het dorp Aalten ligt in de tweede helft van de 8e eeuw, toen Karel de Grote de Saksische stammen in de regio aan zich onderwierp. Iedere gemeenschap in de veroverde gebieden moest een zogeheten hoofdhof leveren voor de stichting van een kerk. Waarschijnlijk is toen de eerste kerk van Aalten gesticht op gronden die behoorden bij de voormalige Ahof, nu beter bekend als De Pol. De parochie Aladon of Alethnin die toen tot stand is gekomen en voor het eerst vermeld werd in 1152 omvatte aanvankelijk ook Bredevoort en Dinxperlo.

 • Monument gemeente Apeldoorn De Hunneschans in Uddel

  Apeldoorn

  De gemeente Apeldoorn telt ruim 900 beschermde objecten. Het aanbod daarbinnen is heel divers. Er zijn zo’n 150 gebouwde rijksmonumenten, 40 archeologische rijksmonumenten, ruim 600 gebouwde gemeentelijke monumenten en ruim 140 beeldbepalende panden, 5 beschermde stadsgezichten en 2 historische buitenplaatsen. De gemeente Apeldoorn heeft haar cultuurhistorische beleid in 2006 vastgelegd in de nota “I- cultuur”.

 • Monument gemeente Arnhem

  Arnhem

  Arnhem kent een turbulente geschiedenis. Door de bezettingen door de Habsburgers, de Bourgondiers, Spanjaarden, Duitsers en Fransen veranderde geschiedenis, het stadsbeeld en het landschap. In de Tweede Wereldoorlog werd Arnhem zwaar gehavend door operatie Market Garden. De getroffen gebieden zijn nu bebouwd met wederopbouwarchitectuur. Een deel daarvan zal weer gesloopt worden. Maar veranderingen zijn niet altijd negatief. Zo legden rijke magnaten als Brantsen en Van Heeckeren prachtige buitenplaatsen aan in Engelse landschapsstijl. Daarom spreekt men ook wel van ´Arnhem Parkenstad´.

 • Monument gemeente Buren

  Buren

  Buren ligt in het hart van de Betuwe, een prachtig gebied dat door de tijd heen is gevormd door de rivieren. De bewoners hebben het mooie landschap nog eens verrijkt met vele boomgaarden, historische gebouwen, sfeervolle dorpen en stadjes. In deze gemeente liggen het zeshonderd jaar oude Oranjestadje Buren en dertien dorpen die elk hun eigen sfeer hebben.

 • Monument gemeente Culemborg

  Culemborg

  Culemborg is een eigentijdse, levendige Gelderse stad met een rijke historie. De naam Culemborg komt al vanaf 1281 in de archieven voor. De stad is ontstaan op een kruising van de oeverwallen van het riviertje de Meer en de Lek. De stad heeft een mooie en gaaf bewaard gebleven oude binnenstad in een prachtig groene omgeving en wordt wel de "De poort tot de Betuwe" genoemd. De stad kent een rijke en bewogen historie. De talloze monumenten, groot en klein, getuigen tot op de dag van vandaag van die geschiedenis.

 • Monument gemeente Doesburg

  Doesburg

  Doesburg is een eeuwenoude stad met een rijkdom aan cultureel erfgoed. Doesburg kon zich door zijn gunstige ligging aan de IJssel ontwikkelen tot een sterke nederzetting. Al in 1237 ontving Doesburg stadsrechten. Doesburg werd versterkt met verdedigingswerken en de stad kreeg vier toegangspoorten: Veerpoort, Koepoort, Meipoort en Ooipoort. Vanaf de vijftiende eeuw trad er een terugval op. De stad werd minder belangrijk. In 1701 ontwikkelde Menno van Coehoorn een plan om ten oosten van de stad een sterke verdedigingslinie aan te leggen. Hiervan is een groot deel bewaard gebleven en kennen we als de Hoge en de Lage Linie. En binnen deze linies ligt de historische binnenstad die geroemd wordt om het monumentale karakter.

 • Monument gemeente Harderwijk

  Harderwijk

  Harderwijk is een stad met een rijke historie.

 • Monument Zaltbommel

  Zaltbommel

  Zaltbommel in de Bommelerwaard. De tijd lijkt stil te hebben gestaan tussen de Maas en de Waal. De stadskern is niet veel veranderd na de stadsbrand van 1524. Om de oude historische binnenstad staan nog steeds de oorspronkelijke stadsmuren uit de veertiende eeuw. In de meeste steden werden die in de zestiende eeuw afgebroken, in Zaltbommel hebben ze zeker tot in de negentiende eeuw intact gestaan. Tegenwoordig zijn ze vervallen en op de meeste plaatsen groeit er een welig groen tapijt overheen.

 • Monumentale kerk Zutphen

  Zutphen

  De oorsprong van de stad Zutphen ligt al bijna 2000 jaar terug in de geschiedenis. De stad is in die tijd uitgegroeid van een Germaanse nederzetting, via een belangrijk machtscentrum rond 1000 en een succesvolle handelsstad rond 1300 , tot een middelgrote stad anno nu. De stad kreeg stadsrechten aan het einde van de 12e eeuw en trad toe tot het belangrijke handelsverbond de Hanze. Het Wapen van Zutphen draagt nog altijd de symbolen van een Hanzestad.