U bent hier

Gemeentes

 • Monument gemeente 's-Hertogenbosch

  's-Hertogenbosch

  ’s-Hertogenbosch was in 2005 vestingstad van Europa. Die titel kregen ze van de Europese organisatie van vestingsteden, the Walled Towns Friendship Circle. Hierdoor werd de stad nog meer gestimuleerd om het historische karakter van de stad uit te dragen. In 1998 werd al besloten dat er iets aan de vestingwerken moest gebeuren, deze lagen er vervallen bij. Ontwikkelingsplan ‘Versterkt Den Bosch’ werd ontwikkeld. Inmiddels is de Zuidwal gerestaureerd. Het blijft niet bij restaureren alleen, de gebieden worden zo ontwikkeld dat er bijvoorbeeld ook gerecreëerd kan worden.

 • Monument gemeente Aalten

  Aalten

  De oorsprong van het dorp Aalten ligt in de tweede helft van de 8e eeuw, toen Karel de Grote de Saksische stammen in de regio aan zich onderwierp. Iedere gemeenschap in de veroverde gebieden moest een zogeheten hoofdhof leveren voor de stichting van een kerk. Waarschijnlijk is toen de eerste kerk van Aalten gesticht op gronden die behoorden bij de voormalige Ahof, nu beter bekend als De Pol. De parochie Aladon of Alethnin die toen tot stand is gekomen en voor het eerst vermeld werd in 1152 omvatte aanvankelijk ook Bredevoort en Dinxperlo.

 • Monument gemeente Alkmaar

  Alkmaar

  De eerste Alkmaarders woonden op de geestgronden rond de huidige Grote Kerk. De hooggelegen zandrug, die evenwijdig met de kustlijn liep, werd omgeven door water. De naam Alkmaar wordt voor het eerst vermeld in een 10e eeuwse aantekening, waarin sprake is van een schenking van twee hoeven land door graaf Dirk I aan de pas opgerichte abdij van Egmond.

 • Monument gemeente Ameland

  Ameland

  De dorpen op Ameland hebben unieke monumentale panden die herinneren aan het verleden. De geschiedenis van het eiland gaat honderden jaren terug en geeft Ameland karakter.

 • Monument gemeente Amersfoort

  Amersfoort

  Amersfoort is een stad met een rijke historie. In de middeleeuwse binnenstad zijn veel monumentale gebouwen te vinden. Markante gebouwen als oude kerken, kloosters of verdedigingswerken, maar vooral ook veel fraaie woonhuismonumenten bepalen het beeld. Niet alleen de monumenten maken de Amersfoortse binnenstad bijzonder. Ook de totale historische structuur is nog bijzonder gaaf.

 • Monument gemeente Amsterdam

  Amsterdam

  Amsterdam dankt zijn naam aan de Amstel. De plaats kreeg rond 1300 stadsrechten. Wat begon als een klein vissersdorpje, groeide dankzij de handel in haring en bier in de Gouden Eeuw uit tot een van de grootste handelssteden ter wereld. Door de groei van de bevolking kwamen er vanaf het eind van de 16e eeuw stadsuitbreidingen. Rond die tijd ontstond ook de grachtengordel, die is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

 • Monument gemeente Apeldoorn De Hunneschans in Uddel

  Apeldoorn

  De gemeente Apeldoorn telt ruim 900 beschermde objecten. Het aanbod daarbinnen is heel divers. Er zijn zo’n 150 gebouwde rijksmonumenten, 40 archeologische rijksmonumenten, ruim 600 gebouwde gemeentelijke monumenten en ruim 140 beeldbepalende panden, 5 beschermde stadsgezichten en 2 historische buitenplaatsen. De gemeente Apeldoorn heeft haar cultuurhistorische beleid in 2006 vastgelegd in de nota “I- cultuur”.

 • Monument gemeente Arnhem

  Arnhem

  Arnhem kent een turbulente geschiedenis. Door de bezettingen door de Habsburgers, de Bourgondiers, Spanjaarden, Duitsers en Fransen veranderde geschiedenis, het stadsbeeld en het landschap. In de Tweede Wereldoorlog werd Arnhem zwaar gehavend door operatie Market Garden. De getroffen gebieden zijn nu bebouwd met wederopbouwarchitectuur. Een deel daarvan zal weer gesloopt worden. Maar veranderingen zijn niet altijd negatief. Zo legden rijke magnaten als Brantsen en Van Heeckeren prachtige buitenplaatsen aan in Engelse landschapsstijl. Daarom spreekt men ook wel van ´Arnhem Parkenstad´.

 • Monument gemeente Assen

  Assen

  Wie Assen via de afslag Assen-West binnenkomt en richting centrum gaat, rijdt langs een gietijzeren hek waar geen eind aan lijkt te komen. Daarachter liggen de drie kazernes die meer dan een eeuw geleden zijn gebouwd. Maar Assen biedt nog veel meer op monumentaal gebied. De lange, strenge gevels van de Hendrikkazerne, de Emmakazerne en de Wilhelminakazerne bepalen tot op de dag van vandaag het beeld van het westelijke deel van de Drentse hoofdstad. Monumenten van een negentiende-eeuwse stad. Assen heeft meer dan 250 gemeentelijke en rijksmonumenten. Een groot deel van het oude centrum is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Assen mag zich dan ook met recht een monumentale stad noemen.

 • Monument gemeente Bergen NH

  Bergen Noord-Holland

  De dorpen Bergen en Bergen aan Zee vormen samen de kern Bergen. Een uitgestrekt, ongerept natuurgebied is een belangrijk kenmerk. Maar ook kunst en cultuur spelen in deze dorpen een grote rol. Begin vorige eeuw ontdekten namelijk veel kunstenaars (vooral schilders) Bergen en vestigden zich hier. Zij voelden zich aangetrokken tot het natuurschoon dat hen inspiratie gaf.

 • Monument gemeente Bergen op Zoom

  Bergen op Zoom

  Het rijke verleden van Bergen op Zoom is overduidelijk af te lezen aan de fraai gerestaureerde gebouwen. In het compacte stadscentrum staan meer dan 600 monumenten, waarvan er ruim driehonderd op de rijksmonumentenlijst staan. In zijn totaliteit kent de stad ruim 850 monumenten en een rijksbeschermd stadsgezicht.

 • Monument gemeente Breda

  Breda

  Breda bezit een belangrijke historische stadskern. De stad groeide in de Middeleeuwen rond het kasteel van Breda, was de zetel van een heerlijkheid, de Baronie van Breda, en werd een belangrijke garnizoens- en vestingstad.

Pagina's