Werelderfgoed Woudagemaal streeft naar meer bezoekers

1 maart 2013

De Stichting Ir.D.F. Woudagemaal en het Wetterskip Fryslân willen meer bezoekers trekken naar het Woudagemaal in Lemmer (Friesland), het grootste stoomgemaal in de wereld dat nog werkt. Dit in 1998 uitgeroepen UNESCO werelderfgoed staat er boven water al glanzend bij en de verwachting is dat de restauratie van het deel onder water in 2015 is afgerond.

Om de grotere stroom bezoekers te kunnen ontvangen, wordt er de komende tijd nagedacht over het uitbreiden van parkeervoorzieningen, zonder dat de omgeving of de cultuurhistorische waarden worden aangetast. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed let daarbij in zijn advisering vooral op de balans tussen de aantallen bezoekers, de mogelijkheden van het monumentale gebouw en het functioneren van het gemaal.

 

Educatie van jongeren

 

Bovengenoemde organisaties gaan zich daarnaast meer inspannen om jonge mensen te enthousiasmeren voor een opleiding in de richting van techniek en watermanagement. Het in 2011 gerealiseerde bezoekerscentrum naast het gemaal biedt daartoe goede mogelijkheden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ondersteunt het educatietraject met een bijdrage van €38.000. Dit doet de Rijksdienst in het kader van de Rijksvisie op Erfgoed en Ruimte, Kiezen voor Karakter. De eigen bijdrage van het Wetterskip Fryslân bedraagt €13.200. Op vrijdag 1 maart 2013 tekenen de partijen hiervoor een overeenkomst. 

 

Foto van het IR. D.F. Woudagemaal, Nanette de Jong

Gerelateerd nieuws